Giriş
Bu bilgi paketi Atatürk Öğretmen Akademisi Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı hakkında detaylı bilgi sunmak amacı ile hazırlanmıştır.
Bologna Süreci, yükseköğretimde standartlar geliştirmeyi ve Avrupa’da birbiriyle uyumlu bir yükseköğrenim alanı yaratmayı amaçlayan bir programdır. Hiç kuşkusuz Bologna Süreci ile yükseköğretimde başlayan değişim ve dönüşüm çalışmalarının öğretmen yetiştirme programlarına da önemli yansımaları olmuştur. Atatürk Öğretmen Akademisinin, öğretmen eğitimine adanmış bir kurum olarak bu değişim ve dönüşümün dışında kalması düşünülemez. Bu süreçle uyumlu olarak, öğretmen yetiştirme programlarımızın yeni hedefi 21. yüzyıl öğrenme-yetkinlik, dijital okuryazarlık ve kariyer-hayat becerilerini en üst düzeyde kazanmış ve gelecek nesillere de bu becerileri kazandırabilecek öğretmenler yetiştirmek olmuştur. Bu hedef doğrultusunda yenilenen okul öncesi öğretmenliği lisans programımız hem ülkemizin toplum şartlarına hem de değişen dünya şartlarına ayak uydurabilecek öğretmenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Okul Öncesi Öğretmenliği Programı alan yeterlilikleri, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi tarafından belirlenen Genel Öğretmen Yeterlilikleri çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve KKTC Yükseköğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından ortaya konan lisans eğitimi kriterlerini birçok düzeyde karşılayacak şekilde belirlenmiştir. Mezunlarımız okul öncesi öğretmenliği mesleğini en iyi şekilde yerine getirebilecek ve diledikleri zaman lisansüstü programlara devam ederek eğitimlerini sürdürebileceklerdir.
Atatürk Öğretmen Akademisi kurulduğu 1937 yılından beridir öğretmen yetiştirme misyonunu başarıyla sürdürmektedir. Bağımsız bir kampüs anlayışıyla öğretmen yetiştirmeye odaklanan Akademi, sınav ve mülakatlar ile titiz bir süreçten geçerek seçilmiş öğrenci popülasyonuna en üst düzeyde kaliteli bir eğitim-öğretim hizmeti sunmaktadır. Bunun yanında, öğretmenlik sertifikasına sahip olmak isteyen üniversite mezunlarına pedagojik formasyon eğitimi vererek öğretmenlik mesleğiyle tanıştırmaktadır.
Her alanda olduğu gibi eğitim alanının da birçok değişme ve gelişmeler yaşanmakta ve öğretmenler eğitim-öğretim faaliyetlerinin paydaşlarından biri olarak bu değişme ve gelişmelere en çok ayak uydurmak zorunda kalan bireyler olmak zorundadırlar. Hazırlanan yeni ders programımız ile Atatürk Öğretmen Akademisi yenilenerek, yenileşme ruhuna sahip öğretmenler yetiştirecektir.
Atatürk Öğretmen Akademisi Başkanı
Doç. Dr. Güner Konedralı
Program Sorumlusu
Doç. Dr. Hasan Özder
Öğretmenlik Meslek Eğitimi Bölüm Başkanı
Atatürk Öğretmen Akademisi: Kısa Tarihçe
Atatürk Öğretmen Akademisi, 1937-1938 Öğretim yılında Güzelyurt’ta, Türk ve Rum erkek öğrenciler yatılı olarak okuduğu “Omorfo Öğretmen Koleji” adıyla açılmıştır. 1940’lı yıllardan itibaren ise belli koşullara dayalı olarak kadın öğretmen yetiştirilmeye başlanmıştır. 1969-1970 öğretim yılında şimdiki Devlet Halk ve Sanat Müziği Binası’na taşınmış ve 1974’e kadar burada öğretim yapılmıştır. 1974 Barış Harekâtı sonrasında ise Kolej Girne’ye taşınmış; 1990 yılında ise Küçük Kaymaklı’ya taşınmıştır. 1994 yılında Dumlupınar bölgesindeki yeni binasında hizmet verinceye kadar Atatürk İlkokulu’nun binasına kullanılmıştır. Kurum, 2000 yılında yeni yasa ile Atatürk Öğretmen Akademisi’ne dönüşmüştür. Atatürk Öğretmen Akademisi, Kıbrıs Türklerinin yüksek öğrenimde en eski öğretmen yetiştirme kurumu olarak kültürel ve tarihsel önemini her zaman korumaktadır.
Atatürk Öğretmen Akademisi IUSRC (International Universities Search and Rescue Council) üyesidir.
Yeterlik Düzeyi
Okul Öncesi Öğretmenliği 4 yıllık bir lisans programı olarak düzenlenmiştir. KKTC Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi dahilinde aşağıda verilen 6. düzey yeterlilikleri karşılamaktadır.
Program Kabul Şartları
Atatürk Öğretmen Akademisi’ne her yıl KKTC uyruklu öğrenci sayısı, ülkemiz okul öncesi kurumlarındaki öğretmen ihtiyacı göz önünde tutularak; dış ülkelere ayrılacak öğrenci kontenjanı ise Akademi’nin kapasitesi göz önünde tutularak KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ve Atatürk Öğretmen Akademisi Yönetim Kurulu’nun istişaresi sonucu saptanır.
Akademiye kabul edilebilmek için adayların aşağıdaki nitelikleri taşıması gerekir:
- Lise veya dengi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmak veya bu kurumlara denkliği Bakanlıkça kabul edilen yurtdışı eğitim kurumlarından mezun olmak;
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uyruklu adaylar için Akademi’nin giriş sınavında AÖA Yönetim Kurulunca belirlenen kontenjana göre hem yazılı hem sözlü (mülakatta) başarılı olmak;
- Yabancı uyruklu adaylar için YÖDAK’ın kabul ettiği bir üniversite giriş sınavında başarılı olmak;
- Uluslararası sınavlarda başarılı olmak;
- Yüz kızartıcı bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak;
- Disiplinsizlik nedeniyle Akademi’yle ilişiği kesilmemiş olmak.
Önceki Öğrenimlerin Tanınması ve Değerlendirilmesi
Lisans düzeyinde devam eden bu program dahilinde herhangi bir dersten muafiyet verilmez.
Program Süresi
Program süresi en az 8 yarı yıldır. Program 4 akademik yılda tamamlanmaktadır.
Program Şekli
Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı tam zamanlı eğitim veren bir programdır.
Program Çıktıları
Atatürk Öğretmen Akademisi Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı’ndan mezun olan öğrenciler, belirlenen yeterlik düzeyi ve alan yeterlilikleri doğrultusunda belirlenen aşağıdaki program çıktılarına ulaşmış olurlar.
Ders ve Program Çıktıları İlişkisi
Programın Yapısı
Atatürk Öğretmen Akademisi Okul Öncesi Öğretmenliği Programı’nda öğretimde öğrenci iş yükünün esas alındığı Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) esas alınır. Programda toplam 144 kredi ve 240 AKTS’den oluşan 40 ders bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu’nun belirlediği kriterler doğrultusunda bu derslerin 14’ü (ulusal kredilerin %49,3’ü) meslek bilgisi, 19’u (ulusal kredilerin %40,9’u) alan eğitimi, 7’si (ulusal kredilerin %9,7’si) ise genel kültür odaklı derslerdir. Bunun yanında, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Türk Dil Becerileri, Kıbrıs Tarihi ve Kültürü dersleri ve Yabancı Dil olarak İngilizce dersleri de Atatürk Öğretmen Akademisi’nde sunulan tüm programda zorunlu ders olarak yerini almaktadır. Programın kredi kat sayısına göre %28’ini seçmeli dersler oluşturulmaktadır.
Modüler olarak planlanan programda, ilk iki yılda öğrenciler ağırlıklı olarak meslek bilgisi derslerini teorik olarak görmektedirler. İkinci yıldan itibaren alan eğitimi ve öğretim derslerinin ağırlığı artmakta, öğretimin farklı boyutları da meslek bilgisi kapsamında incelenmeye devam edilmektedir. Öğrenciler ikinci akademik yıldan itibaren seçmeli derslerini almaya başlamaktadırlar. Seçmeli derslerin 4’ü genel kültür, 1’i meslek bilgisi ve geriye kalanlar ise alan eğitimine yönelik program çıktılarını karşılayacak şekilde belirlenen derslerden oluşmaktadır.
Programda yer alan derslerin haftada 2 ile 8 saat arası değişen haftalık ders saatleri bulunmaktadır. Derslerin tümü modüler eğitim programı anlayışı ile planlanmış, bir ders kapsamında 3 ile 7 modül arasında değişen konu başlıkları, alanlarında uzman farklı akademisyenler tarafından verilmektedir. Öğrenciler her modül için farklı değerlendirme yöntemleri ile modül hocaları tarafından değerlendirilir ve ilgili ders notu bu değerlendirmelerin toplamından oluşur.
Dördüncü yarıyıl itibariyle Okul Deneyimi dersi ile öğretmen yetiştirme programının staj programı başlamaktadır. Okul Deneyimi dersinin ardından Öğretmenlik Uygulaması I – IV dersleri sırasıyla Erken Çocuklukta Oyun Eğitimi, Erken Çocuklukta Drama Eğitimi, Erken Çocuklukta Matematik Eğitimi, Erken Çocuklukta Fen ve Çevre Eğitimi, Dil Öğretimi ve İletişim, İkinci Dil olarak Türkçe Öğretimi, Branş Öğretimi ve Özel Eğitim Uygulaması odağı ile sunulmaktadır. Öğrenciler bu dersler kapsamında görevlendirildikleri okullarda tüm dönem boyunca haftada en az 10 saat olacak şekilde uygulama yaparlar. Uygulama dersleri kendilerine özel uygulama dosyaları ve öğrencilerin ders anlatımları aracılığı ile değerlendirilir.
İkinci ve üçüncü yarıyıllarda alınan Yabancı Dil olarak İngilizce, Görsel ve İşitsel Sanatlar ve Sağlıklı Yaşam ve Spor dersleri, okul öncesi eğitim kurumlarında okul öncesi öğretmenlerinin vermekte olduğu branş derslerinin ilgili alanlarında temel olacak bilgileri öğrencilere sunmayı hedeflemektedir. Bu derslerin ardından dördüncü yarıyılda öğrenciler Seçmeli II dersinde, bu alanlardan birinde ileri düzey eğitim almak üzere bir alan seçmektedirler. Yine dördüncü dönemde tüm öğrenciler Yabancı Dil olarak İngilizce, Müzik, Resim ve Beden Eğitim derslerinin öğretimine ilişkin modüllerden oluşan Özel Öğretim Yöntemleri dersi almaktadırlar. Bu alanlarda temel öğretim yöntemlerine giriş yapıldıktan sonra, Seçmeli II dersinde seçtikleri ve ileri düzey eğitim aldıkları alana ilişkin, beşinci dönemde aynı branş alanlarından birinde ileri düzey öğretim yöntemlerinin sunulacağı Branş Dersi Öğretimi verilmektedir.
Beşinci yarıyılda Eğitim Araştırmaları dersi ile öğrencilerin eğitim ve ilköğretim alanında yapılan güncel araştırmalar hakkında bilgi sahibi olmaları ve eğitim alanında kullanılan araştırma yöntemleri hakkında bilgi edinmeleri hedeflenir. Altıncı dönemde alınan Araştırma Projesi dersi de bu alandaki bilgilerini uygulamaya koyarak, lisans programı ölçeğinde özgün bir araştırma projesinin uygulanmasını içerir.
Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programının öğretim dili Türkçedir. Ancak, program içerisinde sunulan Yabancı Dil olarak İngilizce, Yabancı Dil olarak İngilizce Öğretimine Giriş, İleri İngilizce ve Branş Dersleri Öğretimi altında seçmeli ders olarak sunulan Yabancı Dil olarak İngilizce Öğretimi derslerinin öğretim dili İngilizce’dir. Sekizinci dönemde seçmeli olarak sunulan ikinci yabancı dil dersleri ilgili hedef diller temel alınarak verilir.
Ders Yapısı ve Krediler Tablosu
EĞİTİM VE ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE GİRİŞ
Ders Kodu | Ders Alanı | Ders Türü | Teorik Saat (T) | Pratik Saat (U) | Kredi (K) | AKTS (A) |
AOA101 | Meslek Bilgisi | Zorunlu | 5 | 0 | 5 | 7 |
Modüller | İçerik | Hafta | Saat |
Eğitimde Temel Kavramlar | Farklı eğitim modelleri; öğretmen ve öğrencinin eğitimdeki rolü; formal – informal eğitim; eğitim ve öğretimin kavramsal ve uygulamadaki farkı; 21. Yüzyılda eğitimle ilgili yönelimler; hizmet öncesi – hizmet içi eğitim; okul ve eğitimin amaç ve işlevleri | 3 | 15 |
Mesleki Etik | Profesyonel bir meslek olarak öğretmenlik; etik ve yasal unsurların farkı; değerler ve ilkeler kavramları; meslek etiği kavramı ve işlevleri; öğretmenlik mesleğinde etik unsurlar (farklı paydaşlara yönelik etik unsurlar ve bunlarla başa çıkma yöntemleri); öğretmenlikte uyulması beklenen etik davranışlar ve kaçınılması gereken etik dışı davranışlar. | 3 | 15 |
Etkili İletişim | Temel iletişim becerileri (dinleme, kendini açma, ifade etme, beden dili); iletişim hataları; kültürler arası farklılaşma yönünden insan ilişkileri; çatışma ve çözüm becerileri; etkili iletişimin dijital ortamlara yansıması. | 3 | 15 |
Kıbrıs Türk Eğitim Tarihi | Osmanlı döneminden günümüze Kıbrıs’ta uygulanan eğitim modelleri; Türk eğitim tarihinin Kıbrıs Türk eğitim tarihine yansımaları; eğitim bağlamında uygulanan güncel yasalar; Kıbrıs Türk eğitim sisteminin güncel yapısı | 2 | 10 |
Okul Yönetimi | Bir örgüt olarak okul ve yönetim süreçleri; farklı okul türleri; okul bağlamında insan kaynağının yönetimi; örgüt olarak performans değerlendirme. | 3 | 15 |
Toplam | 14 | 75 |
GELİŞİM, ÖĞRENME VE ÖĞRETİM
Ders Kodu | Ders Alanı | Ders Türü | Teorik Saat (T) | Pratik Saat (U) | Kredi (K) | AKTS (A) |
---|---|---|---|---|---|---|
AOA103 | Meslek Bilgisi | Zorunlu | 8 | 0 | 8 | 8 |
Modüller | İçerik | Hafta | Saat |
---|---|---|---|
BEYİN VE GELİŞİM | Öğrenme organı olarak beynin özellikleri; fiziksel ve duyusal gelişim; bilişsel gelişim; cinsel gelişim; ahlak gelişimi; sosyal ve kişilik gelişimi. | 2 | 16 |
ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ | Bilişsel gelişim; öğrenmenin doğası ve öğrenmeyi etkileyen faktörler; farklı motivasyon türleri; öğrenme kuramları (davranışçı, bilişsel, insancıl ve yapılandırmacı eksenli öğrenme kuramları ve yaklaşımları). | 3 | 24 |
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ | Öğretim ilkeleri, öğrenme-öğretme modelleri ve stratejileri (yapılandırmacılık, çoklu zeka kuramı, proje tabanlı öğrenme, etkin öğrenme, işbirliğine dayalı öğrenme, yaşam boyu öğrenme, probleme dayalı öğrenme, beyin temelli öğrenme, tam öğrenme, internet temelli öğrenme, basamaklı öğretim, uzaktan öğretim), öğretim stratejileri (sunuş yoluyla öğretim stratejileri, buluş yoluyla öğretim stratejileri, araştırma-inceleme yoluyla öğretim stratejileri), temel öğretim yöntemleri (anlatım yöntemi, soru-cevap yöntemi, tartışma yöntemi, problem çözme yöntemi, gezi-gözlem yöntemi, örnek olay incelemesi yöntemi, drama yöntemi, gösteri (demonstrasyon) yöntemi, gösterip yaptırma yöntemi, programlı öğretim yöntemi, proje yöntemi, bireysel çalışma yöntemi, laboratuvar (deney) yöntemi, öğretim teknikleri (akvaryum (iç çember) tekniği, altı şapkalı düşünme, balık kılçığı tekniği, benzetim (benzetişim-simülasyon) tekniği, beyin fırtınası tekniği, buzkıran tekniği, flipped (ters yüz edilmiş/tersine/döndürülmüş) sınıflar, istasyon tekniği, kartopu tekniği, kavram haritaları, konuşma halkaları, metafor-analoji, mikro öğretim, ve diyagramı, workshop). | 3 | 24 |
ÖĞRETİMDE PROGRAM GELİŞTİRME | Program geliştirme felsefesi; hedef, davranış, kazanım gibi temel kavramlar; farklı öğretim program türleri; ilkokul ortamında uzun (yıllık), orta (dönemlik) ve kısa (günlük) dönemli program geliştirme ve plan hazırlama; programın temel öğeleri; programın öğeleri arasındaki tutarlılığın incelenmesi. | 3 | 24 |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMENİN TEMELLERİ | Eğitim ve öğretimde ölçme değerlendirmenin yeri; ölçme-değerlendirme bağlamında temel kavramlar; ölçme araçlarının özellikleri ve ölçme araçlarında bulunması gereken nitelikler (geçerlik-güvenirlik); ilkokulda kullanılan ölçme araç ve yöntemleri; farklı ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin kullanım amaçları, avantajları, dezavantajları; geribildirim verme. | 3 | 24 |
Toplam | 14 | 112 |